Zuiniger met energie omgaan met oog voor de natuur. Dan denken we al snel aan het isoleren van ons huis, het vergroenen van tuin en buurt. Maar we vergeten soms hoeveel potentie ons dak heeft! Zonnepanelen erop betekent energie opwekken. Een extra isolatielaag: meer warmte vasthouden (of juist buitenhouden). Leg sedum op een plat dak en je kunt regenwater opslaan en met een daktuintje zelfs de biodiversiteit vergroten. Eindeloos veel mogelijkheden dus!
Volgens de gemeente Den Haag heeft onze stad 17 vierkante kilometer dak. Dat is ruim 17 keer het Zuiderpark. Een zee van ruimte dus waarvan we allemaal een stukje hebben, al dan niet samen met je VVE. Maar wat wil jij met je dak? Bedenk dat eerst goed. Ter inspiratie hieronder wat mogelijkheden.
- Dakisolatie
Als je je huis wilt isoleren, is het zelfs slim om bij het dak te beginnen. Het dak is vaak het grootste oppervlak dat de buitenlucht raakt. Je verliest dus snel warmte in de winter en in de zomer is het moeilijk af te koelen. Het loont om daarin te investeren. De gemeente Den Haag geeft, onder bepaalde voorwaarden, zoals materiaalgebruik, subsidie voor dakisolatie en tips over hoe je het kan aanpakken. Hier de link waar je dit kunt zien. Wil je zoveel mogelijk biobased materialen gebruiken? Hier lees je welke biobased isolatiematerialen waarvoor geschikt zijn. - Een verkoelend wit dak
Je kan ook nog voor een wit dak kiezen. Wit weerkaatst zonlicht (en dus ook warmte). In de steeds warmere zomers is dat een eenvoudige manier om je huis te koel te houden. En daarmee bespaar je ook nog eens op de kosten voor koeling. De prijzen voor een wit dak verschillen niet veel met die van traditionele dakbedekking. Wil je het fijne hiervan weten? Duurzame stad Den Haag zocht het voor je uit (link naar)
- Zonnepanelen op je dak
Zonnepanelen kennen we allemaal. Ondanks het feit dat de gemeente Den Haag hiervoor op dit moment geen subsidie geeft en ondanks dat de salderingsregeling tot 2031 langzaam wordt afgebouwd, zijn zonnepanelen naast heel duurzaam nog steeds een rendabele investering. Je verdient ze in 4 tot 8 jaar terug. Zelfs panelen die op het noorden zijn gericht schijnen nog aardig wat op te leveren. Kijk wel eerst of je dak geschikt is via deze link.
- Een groen duurzaam dak
Een groen dak: wie wil dat nou niet?! Het is mooi, trekt vlinders, bijen en andere waardevolle insecten, vogels ook, het helpt je huis te verkoelen of juist warm te houden én het houdt het regenwater beter vast. Meer over het groene dak (link naar volgende pagina: ‘Een groen dak’.
- Regenwater opvangen
Het weer wordt extremer: hevige regenbuien aan de ene kant en lange periodes van droogte aan de andere. Hoe ga je daar slim mee om? In plaats van via een regenpijp naar het riool, kunnen we water ook opvangen voor onze planten of het doorspoelen van de wc. Een regenton biedt uitkomst. Hier lees je over de verschillende opties om je regenwater op te vangen. Informatie over subsidies van de gemeente Den Haag via deze link.
Combineer voor een duurzaam dak
Wil je echt het onderste uit de kan? Combineer dan verschillende mogelijkheden voor een duurzaam dak met elkaar. Laat je vooraf wel altijd goed informeren door professionals over de mogelijkheden van jouw dak. Want het ene dak is het andere niet. En vooral daken van oude huizen moeten soms eerst verstevigd worden.
