Een groen dak

Een groendak is mooi. Als je van boven op de donkere betumen daken van schuurtjes en aanbouwen kijkt is dat saai en eentonig. Hoe anders is het als er een groendak tussen zit: een groene postzegel in een zee van zwart en grijs. Maar waarom investeren in een mooi dak dat je zelf niet ziet?

Omdat een extra groene laag bij hitte ook verkoelend werkt. Bij hevige regenbuien heeft een groendak bovendien een absorberende werking, het houdt een deel van het water vast zodat niet alles meteen de goot instroomt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de aantrekkingskracht op vogels, bijen en vlinders. Oh en had ik al gezegd dat het ook fijnstof opvangt?

Groene matten?
Meestal wordt voor een eenvoudig en onderhoudsarm sedumdak gekozen: groene vetplantjes die goed tegen weersextremen kunnen. En wat goedkoop is om aan te leggen: groene matten die je uit kan rollen op je dak, die zich snel hechten en waar je weinig omkijken naar hebt.

Of een echte daktuin?
Ben je ambitieuzer, en is je dak stevig genoeg (laat hier een specialist naar kijken), dan kan je ook een tuin aanleggen. Met (afhankelijk van de dikte van de laag substraat) bloeiende planten, stuiken of kleine bomen. Een paar moestuinbakken? Goed idee! Tomaten plukken op je dak terwijl je uitkijkt over de wijk. Niet gek…

Foto 1: Daktuin in de bomenbuurt

Foto 2: Dak van een schuurtje

Over groendaken is al veel geschreven. MilieuCentraal geeft inzicht in de kosten en legt stapsgewijs uit hoe je zelf een groendak aanlegt.

Informatie over subsidiemogelijkheden en vergunningen in de gemeente Den Haag vind je op de site van Duurzame stad Den Haag.